De stoomkoker: volle kracht stomen

Hoe een stoomkoker u kan helpen om gezond te koken

Hoe een stoomkoker u kan helpen om gezond te koken

Onze dagelijkse maaltijden zijn niet alleen bedoeld om onze magen te vullen, maar ook om ons op te vrolijken. Dat kan met kwaliteitsvolle ingrediënten en heerlijke receptideeën. Steeds meer mensen beseffen hoe belangrijk het is om de ingrediënten zorgvuldig te bereiden. Koken met een stoomkoker is bijzonder populair. Deze pagina vertelt u wat van stoomkoken de perfecte methode maakt voor gezondheidsbewuste koks en hoe een stoomkoker geïntegreerd kan worden in een moderne keukeninrichting.

Koken met traditie: stoomkoken gaat ver terug in de tijd

Zelfs vandaag de dag koken koks in Chinese eetkraampjes nog steeds rijst, groenten en kleine vleesgerechten in hete stoom. Een wok houdt water vast dat naar boven verdampt. Daarboven staan verschillende gestapelde bamboemanden met daarin de verschillende ingrediënten en gerechten. Deze kookmethode heeft een meer dan 2 000 jaar oude traditie in China. Ook al is het vandaag vergeten, de keuken in ons eigen land is ook sterk geworteld in deze traditie. Snelkookpannen en stoofpotjes zijn gebaseerd op hetzelfde principe als een moderne stoomkoker. Het voordeel van dergelijke methoden is dat ze het voedsel bijzonder zorgvuldig bereiden.

Gezond koken: de vitaminen behouden

Bij het stoomkoken stijgt de stoom op en omhult hij de ingrediënten. Die worden blootgesteld aan een constant warmteniveau, waardoor ze langzaam kunnen koken. Groenten, vlees, pasta en vis komen nauwelijks in contact met het kokende water. Zo blijven de mineralen en vitaminen in het voedsel behouden, in plaats van te worden weggespoeld door het kokend water. Dit is vooral belangrijk voor wateroplosbare vitaminen zoals B-vitaminen en vitamine C. Zachtjes koken houdt ook de groenten stevig en het vlees sappig. De smaken worden niet met het kokend water in de afvoer weggegoten, maar blijven in de ingrediënten aanwezig. Als zodanig is een stoomkoker een onmisbare schakel in elke professionele keuken. Zelfs thuiskoks willen niet zonder dit keukenapparaat als ze eenmaal ervaren hebben wat het kan.

Hoe stoomkoken werkt

Stoomkokers werken in wezen allemaal op dezelfde manier. Ze hebben een bovengedeelte dat de ingrediënten bevat. Dat wordt in het apparaat geplaatst. Onder de stoomkookpot bevindt zich een bakje met water, dat wordt verwarmd tot gepruttel op ongeveer 100 graden Celsius. Tijdens het stomen omringt de stoom de ingrediënten en kookt ze. Afhankelijk van het apparaat kunt u in verschillende standen de kooktijd van de ingrediënten aanpassen.

Als u niet zeker weet of de stoomkoker bij uw kookgewoontes past, kunt u de methode uitproberen met behulp van een gewone kookpot. Bevestig een passende stoomkokerbak boven een pot met een beetje water. Sluit het deksel en verwarm het water. U zult merken dat broccoli, wortelen en andere groenten veel sneller koken dan wanneer u ze in water zou koken. De zeer snelle bereidingstijd is een ander voordeel van stoomkoken.

Hoe een stoomkoker effectief in uw keuken integreren

In de meeste gevallen is stoomkoken sneller dan andere methodes. Daarom moeten uw kookvoorbereidingen en het design van de keuken worden aangepast aan de nieuwe snelheid van dit type kookkunst. Stel u voor dat u de stoomkoker eerst vult met gehaktballen, die iets meer tijd in beslag nemen om te koken. In het laatste derde deel van de kooktijd moet u de bonen in een andere stoomkookpan doen, zodat de twee componenten van uw gerecht tegelijkertijd worden gekookt. Dit soort coördinatie vereist dat u uw workflow strikt structureert. De stoomkoker moet vlak naast de spoeltafel en de werkbladen staan, om uw uitgestippelde ideeën binnen de keukenplanning te houden. U kunt de bereiding van de ingrediënten vereenvoudigen door het keukenafval snel te verwijderen in een vuilnisbak. Als dit direct in het werkblad van de keuken wordt geïntegreerd, blijven uw werkoppervlakken schoon.

Wat uw keuken nodig heeft voor perfect stoomkoken

De moderne keukeninrichting is aangepast aan het stoomkoken. Vroeger stond het fornuis in het middelpunt van de keuken, dus bevond het zich bij de spoeltafel. Tegenwoordig moet u uw stoomkoker binnen handbereik van de spoeltafel plaatsen. De speciale BLANCO stoomkoker spoeltafels zijn ruim bemeten en voorzien van slimme details die het koken met een stoomkoker gemakkelijker maken. Extra grote stoomkookpotten kunnen op het ruime verlek worden geplaatst, zodat u daar de ingrediënten kunt toevoegen. Het bereide voedsel kan zo lang als nodig is worden bewaard in een spoelbak, hetzij op een set Top-Rails hetzij in een hoekvormig inzetbakje in de spoeltafel zelf.

Na het koken kunt u de stoomkookpot weer op het verlek plaatsen. U kunt de spoeltafel ernaast ombouwen tot een extra werkblad met behulp van de bijpassende snijplank. Borden of kommen kunnen hier worden neergezet om het eten te schikken. De spoeltafel bevat treden die het mogelijk maken om de stoomkookpot te bevestigen als het eten klaar is. Dit is praktisch omdat de natte stoomkookpot daar kan uitlekken, zonder dat het werkblad helemaal nat wordt. Zelfs grote stoomkookpotten passen in de BLANCO XL spoeltafels, waardoor ze na gebruik bijzonder makkelijk te reinigen zijn.

BLANCO CLARON XL spoeltafel met ruimte voor grote stoomkookpot.

Hoe de juiste plaats voor uw stoomkoker bepalen

Stoomkokers zijn beschikbaar in een breed scala aan modellen. Stoomkokers hebben vaak een ronde vorm. U doet de ingrediënten in de stoomkokermanden, die op elkaar gestapeld worden. Als u uw stoomkoker elke dag gaat gebruiken, zult u een staande stoomkoker bijzonder nuttig vinden. Hij lijkt op een microgolfoven en heeft verschillende niveaus die voldoende ruimte bieden voor het bereiden van vis, pasta en groenten voor meerdere personen. In een moderne keuken, ontworpen in een industriële of minimalistische stijl, zal een ingebouwd apparaat het beste samenvallen met het totale design. De ingebouwde stoomkokers worden op dezelfde manier als een fornuis in de rij van de keukenunits geïntegreerd. Dit bespaart opslagruimte voor verplaatsbare apparaten en stelt u in staat uw stoomkoker op een hoogte te installeren die uw rug niet beschadigt.

Waar de stoomkoker in het spel komt

Welke ingrediënten kunt u tegenwoordig in een stoomkoker bereiden? De mogelijkheden zijn echt bijna grenzeloos.

Deze basisingrediënten zijn geschikt voor stoomkoken:

  • Groenten: snijd groenten zo gelijk mogelijk in stukjes, zodat ze gelijkmatig worden gebakken.
  • Pasta en rijst: hiervoor heeft u een kookpot zonder gaten nodig, want in tegenstelling tot groenten moet u een beetje extra water aan de pasta en de rijst toevoegen. Het kookproces zal een paar minuten langer duren dan conventioneel koken in water.
  • Vis en zeevruchten: het duurt ongeveer tien minuten om een visfilet van ongeveer 500 gram te koken. Garnalen nemen slechts vijf minuten in beslag.
  • Vlees: u kunt ook gevogelte, varkensvlees en rundvlees in uw stoomkoker koken. Als u een knapperig vel wilt, moet u het vlees in de pan bakken of in de oven roosteren.

U kunt zowel verse ingrediënten als diepvriesproducten in een stoomkoker koken. Kruiden en marinades kunnen direct worden toegevoegd aan de stoomkookpot om groenten of vis op smaak te brengen. Als u graag nieuwe dingen uitprobeert en een opvallend gerecht wilt creëren, giet bouillon of wijn in de stoomkoker, in plaats van water. U kunt meestal zonder de toevoeging van zout, peper en andere kruiden, omdat de natuurlijke smaken van het voedsel echt doorkomen bij het stoomkoken.

Groenten zoals broccoli en bloemkool vormen de perfecte begeleiding en moeten zorgvuldig met stoom worden gekookt.

Zoals u ziet, is een stoomkoker praktisch een must in de keuken van elke gezondheidsgevoelige kok. Er zijn geschikte apparaten voor zowel professionele koks als thuiskoks. Als u stoomkoken op lange termijn in uw keuken wilt integreren, vindt u slimme spoeltafelsystemen en accessoires die het stoomkoken gemakkelijker en nog aangenamer maken.