Lage druk mengkraan – nog steeds gebruikelijk in oude gebouwen

Lage druk mengkraan

Druppel. Druppel. Druppel. Het druppelt langzaam. Gewoon een beetje. Slechts voor korte tijd. Dat kan gebeuren als je een lage druk mengkraan in je keuken hebt. Hoe ziet het er onder je spoelbak uit? Heb je een boiler in je onderkast? Ja? Dan heb je een keukenmengkraan nodig die speciaal is gemaakt om de druk tussen de waterleiding en je warmwaterbereiding via een lagedrukboiler te compenseren: een lage druk mengkraan. Het verschil met een hoge druk mengkraan is makkelijk op te merken: aan een lage druk mengkraan hangen drie slangen of kun je drie openingen zien, terwijl een hoge druk mengkraan er maar twee heeft.

Drie is beter dan twee – als je ervoor zorgt dat je boiler in goede vorm blijft.

Waarom? Vroeger was er maar één waterleiding. Voor koud water. Als je warm water wou, had je een boiler nodig, een voorraadtank voor warm water. Je hebt vast wel eens foto's gezien van oude badkamers en keukens met een grote ton boven het bad of de spoelbak. Gelukkig zijn die dagen voorbij. Boilers zijn tegenwoordig veel kleiner. En minder opvallend. In de keuken staan ze meestal onder de spoelbak.

Het probleem is dat lage druk warmwaterketels zonder druk werken. De druk uit de waterleiding is drie tot zes bar te hoog en kan een oorverdovende explosie in het apparaat veroorzaken. Wat kan eraan gedaan worden?

Lage druk diagram

Lage druk mengkranen regelen dat

Lage druk mengkranen absorberen deze druk en reduceren die tot een lagere druk. Daarom worden ze lage druk mengkranen genoemd! Het koude water uit de leiding stroomt eerst in de mengkraan en vervolgens in de boiler in de kast. Het water wordt hier opgewarmd. Als je nu de warmwaterhendel omhoog tilt, zal er koud water uit de mengkraan in de boiler stromen. Hierdoor wordt het warme water naar boven en in de mengkraan geduwd. Voilà! Het water komt in de gewenste verhouding uit de kraan. Precies zoals je het wilt – koel, lauw of warm.

Druppel. Druppel. Druppel. Naarmate het water in de boiler warmer wordt, zet het uit. Het heeft ruimte nodig en zoekt naar manieren om van de verhoogde druk af te geraken. Het druppelt uit de mengkraan. Druppel. Alles volkomen normaal. Zolang het maar even druppelt en de hoeveelheid water minimaal blijft.

lage druk mengkraan
Hoge druk diagram

Water dat onder hoge druk uit de leiding stroomt

Een hoge druk mengkraan mag alleen worden aangesloten als er twee waterleidingen uit de muur komen. Je sluit de mengkraan aan door de twee slangen voor koud en warm water rechtstreeks met de waterleidingen te verbinden met behulp van een hoekventiel. Je verwarming of centrale warmwatersysteem verwarmt het water. Het komt dan met volle stoom en onder hoge druk uit de leiding.

Heb je al wat verbouwingswerken gedaan? Of misschien verhuis je naar een nieuw appartement? Zoek dan je favoriet in ons assortiment hoge druk mengkranen. De meeste nieuwe gebouwen hebben twee waterleidingen.Hoge druk mengkranen zijn tegenwoordig het meest voorkomende mengkraantype.

Hoge druk

Waarom zijn er verschillende soorten mengkranen?

Water wordt opgewarmd via het verwarmingssysteem

  • Twee waterleidingen
  • Nieuwbouw
  • Druk dwingt het water rechtstreeks uit de leiding in de mengkraan
  • Hoge druk mengkraan met twee slangen / openingen

Water wordt apart verwarmd met behulp van een warmwateropslagtank of -boiler

  • Eén waterleiding
  • Bestaat vaak nog steeds in oude gebouwen
  • Zonder hoge druk bereikt het water de mengkraan via de boiler.
  • Lage druk mengkraan met drie slangen / openingen

Het water in je appartement of huis kan op verschillende manieren worden verwarmd. Of je een lage druk of hoge druk mengkraan nodig hebt, hangt af van de wateraansluiting.