Uw keukenmengkraan schoonmaken: hoe laat u uw mengkraan glanzen?

Een huisvrouw maakt de mengkraan schoon met een microvezeldoek.

Keukenmengkranen moeten regelmatig worden schoongemaakt: omdat ze dagelijks met water in aanraking komen, kan er zich snel kalkaanslag op het oppervlak vormen. De beluchter, de fijnmazige zeef op de afvoer, kan ook verstopt raken door kalkafzetting, wat ervoor kan zorgen dat de mengkraan begint te sproeien. De volgende onderhoudstips zullen u helpen om deze problemen effectief te voorkomen, zodat u nog lang van een glanzende kraan kunt blijven genieten.

Kalksporen op een correcte manier voorkomen

Wanneer u na het werken in de keuken uw mengkraan met natte handen dichtdraait, blijven er bijna altijd waterdruppels op staan. Die drogen op en laten kalk achter. Zichtbare kalk kan zich snel vormen, vooral in regio's met hard water. De term 'hard water' verwijst naar een hoog gehalte aan calciumbicarbonaat in water. Er is nauwelijks sprake van kalkaanslag onder een hardheid van 4. Als u hard water heeft, moet u daarom na elk gebruik het oppervlak droogwrijven met een microvezeldoekje, als u uw mengkraan niet voortdurend wilt schoonmaken. Hierdoor kunt u de termijnen tussen de regelmatige schoonmaakbeurten verlengen.

Kalkaanslag voorzichtig verwijderen

Als er zich kalk heeft gevormd, kunt u dit het beste behandelen met een mild, organisch zuur, bijvoorbeeld een oplossing van azijnzuur of citroenzuur. Belangrijk: Controleer voor het aanbrengen van de stof of uw oppervlakken tegen zuren bestand zijn. Marmer en aluminium moeten bijvoorbeeld niet worden schoongemaakt met zure stoffen. Veel kunststoffen en lakken zijn ook gevoelig voor zuur. Als eigenaar van een BLANCO mengkraan in roestvrij staal, Silgranit-look of Keramiek-look kunt u echter gerust zijn: bij correct gebruik verdragen deze materialen een reiniging met azijnzuur of citroenzuur zonder problemen. In plaats van zure schoonmaakmiddelen zou u een milde ontkalkingsspray kunnen gebruiken, zoals BLANCO DailyClean+. Dit kalkverwijderingsmiddel is speciaal ontwikkeld voor BLANCO mengkranen en spoeltafels. Het reinigt zacht maar grondig.

Om kalk te verwijderen, brengt u het schoonmaakmiddel aan op de zachte kant van een spons en veegt u de mengkraan grondig schoon. Zorg ervoor dat u het zuurhoudende schoonmaakmiddel niet langer laat inwerken dan op de verpakking is aangegeven. Vermijd lang en krachtig schrobben met de ruwe kant van uw spons. Dit kan krassen op uw mengkraan veroorzaken. Spoel uw mengkraan af met zuiver water en wrijf ze droog met een microvezeldoek.

De beluchter schoonmaken

Na verloop van tijd kan hard water ervoor zorgen dat de waterstroom door de mengkraan, en vooral de beluchter, verstopt raakt. De beluchter, ook wel bekend als de straalregelaar of stroomvormer, is de sproeier op de uitloop van de kraan. Als dit door kalkaanslag wordt afgesloten, kan de uitloop het water ongecontroleerd in alle richtingen sproeien als de kraan wordt aangezet. Daarom moet u de beluchter op regelmatige tijdstippen schoonmaken.

Azijnzuur en citroenzuur werken in deze context ook goed. Bevochtig een spons met een van beide schoonmaakmiddelen en verdeel het over het fijne gaas bij de uitloop van de mengkraan. Met een oude tandenborstel kunt u het nog grondiger schoonmaken. In de meeste gevallen zal de kalk oplossen, waardoor uw kraan weer een normale straal krijgt. De BLANCO sproeikoppen hebben ook praktische anti-kalknoppen op de beluchter, die de kalkvorming aanzienlijk verminderen en een vlotte schoonmaak mogelijk maken.

Hardnekkige afzettingen op de beluchter verwijderen

Als de kalk heel hard is, moet u de beluchter grondig schoonmaken. Bij veel BLANCO mengkranen kunt u de kleine sproeier eenvoudig tegen de klok in losdraaien. Vervolgens kunt u de straalregelaar in azijnwater of citroenzuur laten weken. Spoel de volgende ochtend de losgekomen kalkresten weg en bevestig de beluchter weer door hem met de klok mee vast te draaien.

Hoe u uw uittrekbare sproeikop kunt onderhouden

Een mengkraan met een uittrekbare sproeikop is zeer praktisch, want zo bereikt u met gemak zelfs de verste hoeken van uw spoeltafel. Vazen en hoge potten zijn makkelijk te vullen. Maar wat als de slang niet langer gemakkelijk terug in de houder glijdt? Als dit gebeurt, breng dan wat passend smeermiddel aan op de bewegende delen van de slang. De slang glijdt dan soepel terug in zijn oorspronkelijke positie. Een sproeislanggeleider in de onderkast is bijzonder praktisch, omdat het voorkomt dat de slang aan dingen vast komt te zitten of in de kast gedraaid wordt.

Voeg een vuilfilter toe aan uw mengkraan

U kunt uw mengkraan ook beschermen door de BLANCO vuilfilter te installeren. Dit is vooral aan te bevelen in oude gebouwen en voor oude leidingen. De kleine metaalgaasjes filteren de vuildeeltjes die uit de waterleidingen komen en voorkomen zo dat uw mengkraan vervuild raakt. Ze worden gemonteerd tussen het hoekventiel – het ventiel voor de watertoevoer onder de spoeltafel – en de aansluitslang voor de mengkraan. Als u hoge druk heeft, kunt u twee filters bevestigen, één voor de andere, terwijl voor lage druk één filter voldoende is.

Met de juiste zorg en schoonmaak kunt u uw mengkraan laten glanzen.

Probeer de BLANCO schoonmaak- en onderhoudsmiddelen uit!

BLANCO sleutel voor straalregelaar:
Als uw mengkraanmodel een reinigingssleutel voor de beluchtingssproeiers nodig heeft, kunt u het juiste model makkelijk bestellen in onze webshop.

BLANCO vuilfilter voor hoekventiel:
Vul uw BLANCO mengkraan aan met de juiste filter om schade te voorkomen.

Vragen over mengkranen

Hoe kan ik de mengkraan in mijn keuken schoonmaken?

Over het algemeen zijn onze mengkranen onderhoudsvriendelijk en hygiënisch. Dat is te danken aan het gladde oppervlak, waardoor er zich nauwelijks vuil op kan vestigen. Mengkranen zijn anderzijds wel gebaat bij een regelmatige reiniging. Het kost niet veel moeite, maar het moet vaak worden gedaan. Neem een mild schoonmaakmiddel en ga met de zachte kant van een spons een paar keer over de mengkraan. Wrijf ze nu droog met een microvezeldoek en u zult zien dat uw mengkraan weer een uniek onderdeel van uw keuken vormt, in slechts enkele eenvoudige stappen.

Hoe kan ik weten of ik een hoge druk of een lage druk mengkraan nodig heb?

De meeste mensen hebben een hoge druk mengkraan in hun huis nodig. Dit is altijd het geval als het water wordt verwarmd door de centrale watervoorziening. U kunt zien of dit voor u van toepassing is als uw keuken een hoekregelkraan heeft voor zowel koud- als warmwaterleidingen. U heeft dus een mengkraan nodig die de hoge waterdruk uit de leidingen aankan. Soms heeft uw appartement of huis echter geen centrale warmwatervoorziening. In dat geval wordt het water verwarmd door een boiler of doorstroomverwarmer. Als uw huis een doorstroomverwarmer voor warm water heeft, heeft u ook een hoge druk mengkraan nodig. Een lage druk mengkraan is noodzakelijk als uw warm water via een boiler wordt geleverd. Dit beperkt de druk van de waterleiding en leidt het water met een veel lagere druk naar de boiler.

Welke mengkraan werkt er voor een keukenraam?

Stel u voor dat u bij het keukenraam in de zon staat en rustig de afwas doet. Onze mengkranen maken dat mogelijk. Kijk maar eens naar onze uitneembare, induwbare of neerklapbare mengkranen. Met deze drie concepten kunt u het raam aan de andere kant van uw spoeltafel gemakkelijk en in slechts enkele stappen openen.

Wat moet ik doen als mijn mengkraan in het rond sproeit?

Met een sproeiende mengkraan heeft u overal water, niet alleen in de spoelbak. Dat wordt meestal veroorzaakt door kalkaanslag die zich in de mengkraan heeft opgehoopt. In plaats van een agressief schoonmaakmiddel te gebruiken, moet u het probleem oplossen door een beetje citroenzuur of azijn aan het schoonmaakwater toe te voegen.

Om het schoon te maken, veegt u het fijne gaas dat aan de kraanuitloop is bevestigd schoon. Ga er opnieuw overheen met een zachte microvezeldoek. De truc om een sproeiende mengkraan te voorkomen is om ze regelmatig schoon te maken, zodat kalk zich niet kan ophopen.

Wat moet ik doen als mijn mengkraan druppelt?

Pling, plong: een druppelende kraan is erg vervelend. Er is echter geen reden om zich op te winden. Dit komt door kalkaanslag in het patroon van de mengkraan of door het feit dat de afdichtingen versleten zijn. Tenzij u zeer bedreven bent als doe-het-zelver en een goed uitgeruste gereedschapskist hebt, kunt u best een sanitairspecialist contacteren om dit aan te pakken. Als u het zelf wilt doen, maak dan alle verkalkte delen van de afdichtingen of mengkraan schoon met citroenzuur of azijn. Als de afdichting poreus is geworden, moet die met het juiste gereedschap worden vervangen. Als dat gedaan is, is alles in je keuken weer in orde.