Roestvrij staal schoonmaken: op deze manier kunt u uw spoeltafel onderhouden

Hoe roestvrijstalen spoeltafels schoonmaken
play

Hier is hij dan: uw nieuwe roestvrijstalen spoeltafel! De glans van een nieuw geïnstalleerde spoeltafel zal veel bewonderende blikken aantrekken. Als u dat zo wilt houden, moet u weten hoe u roestvrij staal correct kunt schoonmaken en onderhouden. Dit omvat een dagelijkse schoonmaak, het verwijderen van kalkaanslag en een maandelijkse grondige schoonmaak.

Dark Steel

Dark Steel

Het donkergrijze roestvrij staal voelt prettig, warm aan en behoeft helemaal geen coating.

Durinox oppervlak

Durinox

De speciaal ontwikkelde Durinox krijgt minder snel krassen dan elk ander type roestvrijstalen spoeltafel.

Zijdeglans oppervlak

Zijdeglans

Een glanzende roestvrijstalen spoeltafel is een echte blikvanger in de keuken.

Geborsteld oppervlak

Lichtglanzend

In een matte afwerking past de licht glanzende roestvrijstalen spoeltafel subtiel in het totale keukenconcept.

Behoud de glans en het uiterlijk van uw spoeltafel met de juiste manier van schoonmaken.

Vermijd deze schoonmaakfouten

  • Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, schuurmiddelen of bleekmiddel met hypochloriet.
  • Gebruik geen schoonmaakbaden voor zilver
  • Gebruik geen stekelige borstels of de kraszijde van sponzen (vooral geen schuursponzen).
  • Gebruik nooit staalwol voor de schoonmaak

Al deze zaken kunnen krassen veroorzaken en het roestvrij stalen oppervlak van uw spoeltafel permanent beschadigen.

Dagelijkse schoonmaak

Alle roestvrijstalen oppervlakken kunnen het best direct na gebruik worden schoongemaakt. Dit helpt kalkaanslag te voorkomen. Het proces is vrij eenvoudig: knijp wat afwasmiddel op de zachte kant van uw spons. Maak het roestvrijstalen oppervlak schoon door te werken in de richting van het borstelen. U zult de richting kunnen zien als u vanuit een hoek naar het roestvrij staal kijkt. Spoel ten slotte met zuiver water en wrijf droog met een microvezeldoek. Dit helpt ook om kalkaanslag te voorkomen. En u bent klaar!

Dit is hoe u het correct schoonmaakt: vermijd bij het schoonmaken cirkelvormige bewegingen, omdat dit blijvende veranderingen in de oppervlaktestructuur kan veroorzaken. Merk ook op dat krachtig poetsen op een bepaalde plek veranderingen kan veroorzaken aan het glansniveau in deze zone.

Elk roestvrijstalen oppervlak is anders

Niet alle roestvrij staal is hetzelfde! In hun oorspronkelijke vorm zijn roestvrijstalen oppervlakken met een natuurlijke afwerking bestendig. Deze oppervlakken kunnen worden behandeld met antikalk-, citroen- en azijnschoonmaakmiddelen. Durinox oppervlakken kunnen ook op deze manier worden schoongemaakt.

Durinox is extreem hard voor onbehandeld roestvrij staal en is dus twee keer zo bestendig als conventionele roestvrijstalen oppervlakken; u moet er echter ook geen glansmiddelen op gebruiken. Een vochtige microvezeldoek of een zachte spons zonder afwasmiddel zijn prima voor de dagelijkse schoonmaak. Een groot voordeel is dat Durinox roestvrijstalen spoeltafels ook ongevoelig zijn voor vingerafdrukken.

Oppervlakken met een zijdeglans of een geborstelde afwerking vereisen iets meer onderhoud. Deze materialen moeten in de richting van het borstelen worden gepoetst.

Hoe hardnekkige kalkaanslag verwijderen

Schoonmaakmiddelen op basis van azijn of citroen zijn goed voor de behandeling van kalkaanslag. Ze maken grondig schoon en zijn gemakkelijk biologisch afbreekbaar. Als uw schoonmaakmiddelen echter additieven bevatten, moet u wat voorzichtiger te werk gaan: ingrediënten die aan dergelijke afwasmiddelen worden toegevoegd, zijn meestal te agressief voor de meeste roestvrijstalen oppervlakken. Als ze ook kalkafbrekende stoffen bevatten, kunnen kleine deeltjes in de vloeistof tegen het roestvrijstalen oppervlak wrijven en het uiterlijk ervan veranderen.

Voor de zekerheid kunt u het beste kiezen voor een zuivere azijnsoort, een soort die uw grootmoeder misschien nog gebruikt heeft. Verdun de azijnsoort met water in een mengverhouding van 1:10. U kunt ook BLANCO Care producten gebruiken: deze formule was speciaal ontwikkeld voor gebruik op BLANCO spoeltafels en mengkranen. Het reinigt zacht maar efficiënt.

Hetzelfde geldt hier: bij het schoonmaken van roestvrij staal altijd in de richting van het borstelen werken. Vermijd cirkelvormige bewegingen. Spoel vervolgens de oppervlakken grondig af met zuiver water, zodat er geen sporen van het schoonmaakmiddel achterblijven. Wrijf ten slotte de spoeltafel droog met een microvezeldoek.

Regelmatige basisschoonmaak

U dient uw roestvrijstalen spoeltafel elke 3 tot 4 weken een basisschoonmaak te geven met een geschikt glansmiddel. Een uitzondering hierop vormen roestvrijstalen spoeltafels in Durinox of natuurlijke afwerking. Aangezien deze materialen delicater zijn, moet u het gebruik van glansmiddelen daarop vermijden.

Voor alle roestvrijstalen uitvoeringen geldt: de glanslaag bedekt het oppervlak, zodat er minder kalkaanslag kan ontstaan. Bovendien wordt uw spoeltafel minder vatbaar voor vingerafdrukken. Bij een regelmatige schoonmaak vormt zich na verloop van tijd een beschermende laag, waardoor krassen verdwijnen en de glans toeneemt.

Probeer de BLANCO schoonmaak- en onderhoudsmiddelen voor roestvrij staal uit!

BLANCO DeepClean Roestvrij staal:
Dit product is voor het grondig reinigen van roestvrijstalen spoeltafels. Het is perfect voor het verwijderen van onzuiverheden die niet kunnen worden gereinigd door middel van dagelijkse reiniging. Het helpt ook bij het verwijderen van kleine krassen, roest en vlekken. Water rolt van de gereinigde oppervlakken en vingerafdrukken worden voorkomen.

BLANCO DailyClean:
DailyClean is een professionele kalkverwijderaar voor alle spoeltafels en mengkranen. Het reinigt zachtjes en is daarom geschikt voor dagelijks gebruik.

Vragen over roestvrijstalen spoeltafels

Kunnen roestvrijstalen spoeltafels roesten?

Roestvrij staal blijft zoals het is: bestendig en roestvrij. Dit is te danken aan de passieve deklaag, die zich voortdurend regenereert. U moet uw roestvrijstalen spoeltafel grondig schoonmaken om ervoor te zorgen dat hij jarenlang blijft glanzen. Het is bijzonder belangrijk om alle vuil en kalkaanslag te verwijderen. Uw spoeltafel zal echter niet goed reageren op schoonmaakmiddelen die chloor of zoutzuur bevatten. Sterke natriumchlorideoplossingen die een te lange inwerkingsperiode nodig hebben, zijn ook uit den boze.

Maar wat als u een paar kleine rood-oranje vlekken op uw roestvrijstalen spoeltafel hebt opgemerkt? Als roestvrij staal in contact komt met roestige objecten, zoals goedkoop, onbeschermd staal, kan de roest zich naar uw spoeltafel verplaatsen. Dit is niets om u zorgen over te maken. Met een vochtige spons en een speciaal roestvrijstalen schoonmaakmiddel veegt u de roest in één keer weg, waardoor uw spoeltafel weer brandschoon zal zijn.

Wat veroorzaakt kleine vlekken op het oppervlak van een roestvrijstalen spoeltafel?

Zelfs pronkstukken zoals onze roestvrijstalen spoeltafels krijgen soms kleine vlekken op hun oppervlak. Dit is meestal te wijten aan kalkaanslag veroorzaakt door water. Deze kalkaanslag houdt ervan om vuildeeltjes te verzamelen, zodat u kleine vlekken op uw anders fonkelende spoeltafel zult opmerken. Een andere oorzaak zijn kleine ijzer- en roestdeeltjes uit de waterleidingen. Die lijken sporen van roest achter te laten op uw roestvrijstalen spoeltafel.

U kunt dit allemaal echter in een mum van tijd onder controle krijgen. Onzuiverheden en sporen van kalk kunnen met een vochtige doek in een handomdraai worden verwijderd. Als u moeite heeft met het verwijderen van hardnekkige kalkaanslag, is het tijd om een speciaal schoonmaakmiddel te proberen. Als dat gedaan is, ziet uw roestvrijstalen spoeltafel er weer uit zoals u hem zich herinnert: sprankelend schoon.

Hoe kan ik voorkomen dat er zich kleine vlekken vormen in mijn roestvrijstalen spoeltafel?

Zo'n stralende glans vereist een beetje onderhoud. Het kost niet veel moeite, maar het moet vaak worden gedaan. Dus als u kleine vlekken op uw roestvrijstalen spoeltafel wilt vermijden, wrijf hem dan na elk gebruik droog. U hoeft niet hard te schrobben. Na het spoelen veegt u hem gewoon af met een zachte doek en een mild schoonmaakmiddel. Daarna droogt u hem af: klaar!

Als u toch een ongewenste vlek ziet, gebruik dan een ontkalkend schoonmaakmiddel dat speciaal is ontwikkeld voor roestvrij staal. Samen met een geschikte roestvrijstalen reinigingsspons zal het oppervlak zo vlekkeloos schoon zijn dat u zich zult afvragen waar die vlekken zo snel naartoe zijn.

Waarom vertoont mijn nieuwe roestvrijstalen spoeltafel al na enkele weken krassporen?

Gloednieuw, maar nu al een paar kleine krasjes: uw roestvrijstalen spoeltafel zal hier in het begin een beetje gevoelig voor zijn. Er is echter geen reden om ongerust te zijn. Dit is volkomen normaal, zelfs met ons roestvrij staal van topkwaliteit. Wacht maar af: na een paar dagen zult u merken dat veel van de kleine krasjes weer verdwenen zijn. Wat is er gebeurd? De krasjes zijn niet in het niets verdwenen, maar sluiten zich langzaam, dankzij het effect van zuurstof. Hierdoor wordt de passieve deklaag voortdurend vernieuwd. Zo herstelt de roestvrijstalen spoeltafel in uw keuken zichzelf.

Een goede verzorging van uw spoeltafel begint binnen enkele weken haar vruchten af te werpen, dus gebruik regelmatig verzorgingsproducten en een spons. Hoe meer aandacht u aan uw spoeltafel geeft, hoe krasbestendiger hij zal worden.

Hoe kan ik mijn korfplug schoonmaken?

De korfplug is de geheime held van uw spoeltafel. Hij voorkomt immers dat uw spoeltafel verstopt raakt en zorgt zo voor een perfecte functionaliteit. Na verloop van tijd zal de korfplug echter wat vuil verzamelen, dus moet u hem af en toe een schoonmaakbeurt geven. Daarvoor hoeft u niet eens een speciaal schoonmaakmiddel te kopen.

Hier is onze truc: plaats een theelepel poedervormig vaatwasmiddel op de gesloten korfplug. Giet ong. 250 ml kokend water eroverheen en laat de oplossing werken. Nu borstelen en schrobben (bv. met een afwasborstel) tot de korfplug en het inzetstuk weer glanzen. Open ten slotte de korfplug en neem het inzetstuk eruit. Nu heeft u ruimte om de gatopening in het inzetstuk te reinigen. Als dit ook brandschoon is, plaatst u het inzetstuk opnieuw en spoelt u het af met proper water.