Silgranit granieten spoeltafels: waar moet u op letten?

Perfect onderhouden silgranit spoeltafels

Silgranit spoeltafels zijn extreem hard en resistent. Dit betekent dat het onderhoud ervan echt heel eenvoudig is. Toch moet u bij het schoonmaken van een granieten spoeltafel rekening houden met een aantal zaken om zo lang mogelijk te kunnen genieten van de fantastische look en feel. Deze onderhoudsgids geeft advies over hoe Silgranit het best kan worden schoongemaakt, van het dagelijkse onderhoud tot de grondige schoonmaak en de verwijdering van vlekken.

De voordelen van een Silgranit spoeltafel

Silgranit PuraDur spoeltafels van BLANCO vertegenwoordigen de vooruitgang van de klassieke granieten spoeltafel. Het speciale composietmateriaal is voor 80 % gemaakt van het hardste bestanddeel van graniet, waardoor onze spoeltafels bijzonder resistent en krasbestendig zijn. Dit maakt het bijna onmogelijk voor vuil om zich aan het oppervlak te hechten.
Het fantastische gevoel is een andere troef. Dankzij de hoge dichtheid van het graniet voelen de Silgranit spoeltafels bijzonder glad en zacht aan. Silgranit spoeltafels zijn uiterst gemakkelijk te onderhouden, terwijl het oppervlak dankzij de hygiënische beschermingsformule antibacteriële eigenschappen heeft. Bovendien zijn de spoeltafels verkrijgbaar in heel wat verschillende kleuren, waarbij het materiaal op de juiste manier wordt geverfd. Dit betekent dat lichte knikjes of vlekken door voeding geen veranderingen in de kleur van uw Silgranit spoeltafel veroorzaken. Alleen kalkaanslag kan leiden tot verkleuring, maar die kan in een mum van tijd worden verwijderd.

BLANCO Silgranit spoeltafels zijn de perfecte combinatie van duurzaamheid, onderhoudsgemak, zachtheid, hygiëne en design.

Dagelijks onderhoud van uw granieten spoeltafel

Om vlekken en dagelijkse gebruikssporen van uw spoeltafel te verwijderen, heeft u alleen een spons, wat afwasmiddel en water nodig. Bevochtig de spons lichtjes onder stromend water. Knijp een kleine hoeveelheid afwasmiddel op de zachte kant van de spons. Maak uw granieten spoeltafel schoon door er met de spons in kleine, cirkelvormige bewegingen over te wrijven, waarbij u alleen gebruikmaakt van de zachte kant van de spons. Als u klaar bent, spoelt u de spoeltafel grondig af met zuiver water. Wrijf ten slotte uw spoeltafel droog met een microvezeldoek om kalkaanslag te voorkomen.

Metaalslijtage verwijderen

Silgranit spoeltafels zijn extreem hard. Als gevolg daarvan kan het gebruik van metalen voorwerpen zoals potten metaalslijtage veroorzaken – donkere strepen die vooral merkbaar zijn op lichte oppervlakken. U kunt ze makkelijk verwijderen. Doe ook nu weer wat afwasmiddel op een bevochtigde spons, dit keer op de ruwe kant. Wrijf op de spoeltafel met de ruwe kant van de spons, in cirkelvormige bewegingen, om de strepen te verwijderen. Spoel uw spoeltafel af met zuiver water en wrijf alle vochtige oppervlakken droog met een microvezeldoek.

Verkleuring verwijderen

Als u uw Silgranit spoeltafel niet schoonmaakt gedurende een lange tijd, zullen zich kalkdeeltjes op het oppervlak verzamelen. Deze afzettingen verzamelen zich meestal rond de mengkraan en op het verlek, omdat borden hier drogen en waterdruppels er verdampen. Terwijl de afgezette kalk gemakkelijk te herkennen is tegen donkere spoeltafels, kan hij aanvankelijk gemakkelijk onopgemerkt blijven op lichtgekleurde spoeltafels. Pas als de kalk verkleurt, bijvoorbeeld als de ooit witte kalk de kleur van een theezakje krijgt, wordt het zichtbaar. Silgranit zelf is volledig kleurvast – het zijn de kalkafzettingen die verkleuren. Het gebruik van BLANCO Activ poeder kan helpen. Hierdoor wordt de laag kalk en vuil opgelost en krijgt de spoeltafel zijn oorspronkelijke kleur terug.

Onderhoudsinstructies voor de Silgranit spoeltafel
play

Maandelijkse grondige schoonmaak

Het is het beste om uw Silgranit spoeltafel elke dag schoon te maken, zoals hierboven beschreven, om te voorkomen dat er zich kalkaanslag vormt. Dit zal helpen om verkleuringen te voorkomen, die moeilijker te verwijderen zijn. Bovendien moet u uw BLANCO spoeltafel om de paar maanden een elementaire grondige schoonmaak geven voor het geval er zich ondanks deze inspanningen toch kalk heeft gevormd. De eenvoudigste manier om dit te doen is met BLANCO Antikalk. De formule, die speciaal is ontwikkeld voor BLANCO mengkranen en spoeltafels, reinigt zacht maar efficiënt. Besproei het oppervlak van uw Silgranit spoeltafel spaarzaam en laat BLANCO Antikalk vijf minuten inwerken. Maak vervolgens uw granieten spoeltafel schoon met een spons om de kalkresten te verwijderen die nu losgekomen zijn. Spoel ten slotte uw spoeltafel af met zuiver water en wrijf het oppervlak droog met een microvezeldoek.

Als er na deze eerste schoonmaakbeurt nog kalkaanslag of hardnekkige verkleuringen zichtbaar zijn, gebruik dan in een tweede stap een sterker afwasmiddel of BLANCO Activ poeder. Speciaal aangepast aan Silgranit PuraDur, verwijdert dit poeder hardnekkig vuil uit uw spoeltafel.
Het gebruik ervan is makkelijk. Sluit eerst de afvoer op uw spoeltafel. Open het zakje poeder en verdeel de inhoud gelijkmatig over de spoelbak. Vul nu uw spoelbak met water bij een temperatuur van minstens 60 °C. Gebruik bij voorkeur water dat in de waterkoker gekookt is. Gebruik een kleine maatbeker om een deel van de oplossing uit de spoelbak te scheppen en giet die ook over het verlek. Laat het BLANCO Activ-poeder minstens twee uur werken.
Nog beter: bereid het mengsel in de avond nadat u de spoelbak voor de laatste keer die dag hebt gebruikt, en laat de oplossing 's nachts werken. Als de oplossing uitgewerkt is, laat u ze weglopen. Spoel uw spoeltafel af met zuiver water en wrijf alle vochtige oppervlakken droog met een microvezeldoek.
Let op: als u hardnekkig vuil wilt verwijderen, vermijd dan het gebruik van alkalische middelen of afvoerreinigers. Deze stoffen zijn zo agressief dat ze zelfs harde, resistente granietoppervlakken kunnen aantasten.

BLANCO Antikalk:
BLANCO's Antikalk spray zorgt ervoor dat u het juist doet. De formule werd speciaal ontwikkeld voor BLANCO spoeltafel- en mengkraanoppervlakken. Het reinigt zacht maar efficiënt.

BLANCO Activ poeder:
Met BLANCO Activ poeder kunt u Silgranit spoeltafels en spoelbakken een professionele grondige schoonmaak geven. Het bestrijdt actief kalkaanslag en verwijdert verkleuringen zoals koffie-, thee- en fruitvlekken.

Scotch-Brite spons:
Met de Scotch Brite spons kunt u zelfs hardnekkige vlekken moeiteloos schoonmaken, zonder het risico te lopen dat u krassen op uw spoeltafel achterlaat.

Vragen over Silgranit spoeltafels:

Waar is Silgranit PuraDur van gemaakt?

Onze granieten spoeltafels bestaan uit Silgranit PuraDur, een composietmateriaal dat voor 80% uit natuurlijk graniet bestaat. Dit zie je niet alleen met je ogen, maar voel je ook als je het aanraakt. Onze Silgranit spoeltafels voelen heerlijk steenachtig aan en zijn bovendien zeer eenvoudig te reinigen. PuraDur fungeert immers als een hygiënische beschermingsformule die zorgt voor een zeer comfortabel onderhoud. Bovendien is het materiaal zeer resistent. U wilt vrijheid hebben in uw keuken, of u nu kookt met tomaten, aardbeien, citroensap of wortelen. Uw spoeltafel is ondoordringbaar voor wat er ook in terechtkomt, en laat eenvoudigweg geen afzettingen of verkleuringen toe. Dit maakt van uw Silgranit spoeltafel een optimale synthese van functionaliteit en visuele aantrekkingskracht.

Is Silgranit PuraDur hittebestendig?

Soms kan het er echt heet aan toegaan in uw keuken. Uw Silgranit spoeltafel doet dan graag mee. Silgranit is immers hittebestendig tot 280 °C, zodat u zonder problemen warme potten en pannen direct in de spoeltafel kunt zetten. Hij kan zijn koelte bewaren en de warmte opnemen. Bovendien zal hij niet verkleuren. Bleken is ook uitgesloten.

Hoe bestendig is Silgranit PuraDur?

Silgranit PuraDur bestaat voor 80 % uit graniet. In de praktijk betekent dit geen krassen, geen scheuren en geen barsten. Kortom, uw spoeltafel is uiterst bestendig. Zo kunt u uw potten, pannen en borden neerzetten waar u maar wilt in uw keuken. U kunt ook rode wijn, sinaasappelsap, warme koffie of bietensap naar hartenlust laten rondspatten. Wij garanderen dat dat voor uw Silgranit granieten spoeltafel absoluut geen probleem zal zijn.

Loopt Silgranit PuraDur gevaar als hij in contact komt met voedsel?

Als je in de keuken staat, gaat het om leven, eten en plezier. Olie kan op de kraan spatten of er kan af en toe een stukje vlees in de spoeltafel terechtkomen. Dit is niets om u zorgen over te maken. Uw Silgranit spoeltafel is er graag bij. Silgranit PuraDur heeft een afweerschild om u en uw voedsel te beschermen tegen vuil en bacteriën. Dat is te danken aan de unieke, gepatenteerde hygiënische beschermingsformule, die een antibacteriële werking heeft. Dit is wetenschappelijk bewezen: tests tonen aan dat deze hygiënische bescherming de opbouw van de betreffende bacteriën met wel 98% heeft verminderd. Dit maakt hakken, koken en eten in uw keuken hygiënisch veilig.

Hoe maakt u Silgranit PuraDur oppervlakken schoon?

Het versnijden van bieten, het hakken van uien of het schillen van appels: als u keukentaken uitvoert, kan het soms eens misgaan. Maar uw Silgranit spoeltafel kan dat perfect aan. Het geheim ervan is het fijnmazige, ononderbroken oppervlak, waardoor het vuil praktisch niet blijft plakken en het water gewoon wegvloeit. Dit beschermt de spoeltafel tegen kalkaanslag en vervuiling.

Maar als er op een bepaald punt toch een vreemde vlek opduikt, neem dan gewoon een schuursponsje en een beetje afwasmiddel en water. Uw Silgranit spoeltafel is met één veeg weer schoon. Bij hardnekkige vervuiling kunt u best een professioneel schoonmaakmiddel gebruiken, zoals ons BLANCO Aktiv poeder.

Kunnen Silgranit granieten spoeltafels in de loop van de tijd van kleur veranderen?

Vers fruit, groenten en jaren van stralende zonneschijn geven de oppervlakken van uw spoeltafel veel uitdagingen naarmate de tijd vordert. Maar ze staan daar volledig onverschillig tegenover. Onze Silgranit spoeltafels zijn immers zo solide als een rots. Ononderbroken. Het materiaal is gehouwen uit een enkel stuk graniet, zodat het bij normaal gebruik en met een beetje zorg niet verkleurt of vervaagt.

Wat veroorzaakt donkere vlekken op Silgranit granieten spoeltafels?

Als u bijvoorbeeld een pot over het verlek zou schuiven, kan dat metaalslijtage veroorzaken. Dit komt omdat Silgranit een fijnmazig oppervlak heeft dat harder is dan metaal, wat op lichte spoeltafels donkere vlekken creëert.

Dit is echter geen reden tot bezorgdheid. U kunt uw spoeltafel gewoon schoonmaken met een spons en een beetje afwasmiddel en warm water. En zo wordt het opnieuw het keukenjuweel dat u kent en liefhebt.

Hoe kan ik metalen sporen (bv. van potten) uit mijn Silgranit spoeltafel verwijderen?

Robuust en kleurvast: deze kwaliteiten definiëren uw Silgranit spoeltafel. Dit maakt alle kleine donkere strepen die op uw oppervlakken verschijnen des te opvallender. Die zijn waarschijnlijk veroorzaakt door potten. Maar u hoeft niet in paniek te raken. U kunt zulke tekenen van slijtage in één beweging verwijderen: Uw spoeltafel is immers niet alleen robuust, maar ook uiterst eenvoudig te reinigen. Gebruik gewoon de ruwe kant van uw spons, bevochtig ze met een beetje warm water en veeg ze over de vuile zone. Voilà! Uw spoeltafel zal weer zijn stralende zelf zijn.

Kunnen er verkleuringen of vlekken verschijnen op Silgranit PuraDur?

Dagelijks gebruik van uw Silgranit spoeltafel kan ertoe leiden dat er een vreemde vlek verschijnt. Als er zich bijvoorbeeld kalkafzettingen hebben gevormd op uw spoeltafel, kunnen die gemakkelijk gemorste koffie, thee of rode wijn absorberen. Het gevolg kan zijn dat u een lichte verkleuring ziet. Als u echter regelmatig voor uw spoeltafel zorgt, zal dit geen probleem zijn. U hoeft geen zware schoonmaak te organiseren om dat op te lossen. Immers, als materiaal is Silgranit PuraDur uiterst eenvoudig te reinigen. Een beetje schoonmaakmiddel met een schuursponsje is alles wat uw spoeltafel nodig heeft om in een paar eenvoudige stappen enkele vlekken te laten verdwijnen. Dan moet u uw spoeltafel alleen nog maar met water afspoelen en hem even droogwrijven, en hij zal weer sprankelend schoon zijn.

Hoe kan ik kalk uit mijn Silgranit spoeltafel verwijderen?

Kalk kan een hardnekkig probleem zijn, afhankelijk van waar u woont en de staat van uw waterleidingen. Watervlekken kunnen plotseling verschijnen en afbreuk doen aan de schoonheid van uw keuken. Wat een geluk dat het schoonmaken van uw Silgranit spoeltafel vanzelf gaat. Om het weer in orde te brengen, heeft u een professioneel ontkalkingsmiddel nodig, een in de handel verkrijgbaar krachtig reinigingsmiddel of azijnconcentraat, samen met warm water dat niet koeler is dan 60°C. Breng de oplossing aan op de vlekken en laat ze minstens 2 uur intrekken (of laat er gewoon een nacht overgaan). Was vervolgens grondig de spoeltafel, maak hem schoon met een spons en wrijf hem ten slotte droog.

Hoe kan ik mijn korfplug schoonmaken?

De korfplug is de geheime held van uw spoeltafel. Hij voorkomt immers dat uw spoeltafel verstopt raakt en zorgt zo voor een perfecte functionaliteit. Na verloop van tijd zal de korfplug echter wat vuil verzamelen, dus moet u hem af en toe een schoonmaakbeurt geven. Daarvoor hoeft u niet eens een speciaal schoonmaakmiddel te kopen.

Hier is onze truc: plaats een theelepel poedervormig vaatwasmiddel op de gesloten korfplug. Giet ong. 250 ml kokend water eroverheen en laat de oplossing werken. Nu borstelen en schrobben (bv. met een afwasborstel) tot de korfplug en het inzetstuk weer glanzen. Open ten slotte de korfplug en neem het inzetstuk eruit. Nu heeft u ruimte om de gatopening in het inzetstuk te reinigen. Als dit ook brandschoon is, plaatst u het inzetstuk opnieuw en spoelt u het af met proper water.

Zijn de gaten voor mengkranen al geslagen of in de spoeltafels geboord?

Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat u volledig uitgerust bent, dus bijna al onze roestvrijstalen en keramische spoeltafels zijn voorzien van een uitgeslagen kraangat (behalve onze omkeerbare spoeltafels zonder automatische bediening en onze TOP spoeltafels). Dit betekent dat u geen extra werk hoeft te doen voor de installatie. Sommige Silgranit spoeltafels worden aan de onderkant gefreesd. U hoeft alleen maar door de voorgefreesde gaten te kloppen.

Hoe het uit te voeren: plaats eerst de spoeltafel in een stabiele drager. Neem nu een drevel en plaats die in het midden van de markering. Gebruik een hamer om de gaten voor de mengkraan, de afwasmiddeldispenser en de automatische bediening te maken, zonder kracht uit te oefenen op de drevel zelf. Sla dan voorzichtig de rest van de Silgranit stukken uit hun gemarkeerde gaten. Haal nu een vijl en vijl het gat tot de juiste grootte. Het kan nodig zijn om dit te doen als het gat de grootte heeft van het voorbereidende frezen. Nu valt er nog maar één ding te doen: uw mengkraan installeren en u bent vertrokken.

Wat is de eenvoudigste manier om vlekken uit donkere spoeltafels te verwijderen?

Melkachtige vlekken kunnen al snel op uw stijlvolle donkere spoeltafel verschijnen. Die worden veroorzaakt door kalkaanslag, die van plaats tot plaats en afhankelijk van de toestand van uw waterleidingen enorm kan variëren. Dergelijke vlekken nemen ook afzettingen op van substanties als thee of koffie en zijn dus verantwoordelijk voor verkleuring. Maar dit is allemaal niet zo erg als het klinkt. Gelukkig kan BLANCO Antikalk, een klein beetje schoonmaakmiddel op basis van azijn of verdund citroenzuur en warm water u te hulp schieten. De kalk zal oplossen als u uw keukenspoeltafel grondig reinigt met deze producten.

Als u niet geconfronteerd wilt worden met onaangename vlekken, droog uw spoeltafel dan na elk gebruik met een microvezeldoekje af. Door dit te doen wordt eerst en vooral de kalkaanslag zelf voorkomen.