SILGRANIT® granieten spoeltafels: waar moet u op letten?

Hoe Silgranit spoeltafels schoonmaken
play

Silgranit® spoeltafels zijn extreem hard en resistent. Dit betekent dat het onderhoud ervan echt heel eenvoudig is. Toch moet u bij het schoonmaken van een granieten spoeltafel gemaakt uit Silgranit rekening houden met een aantal zaken om zo lang mogelijk te kunnen genieten van de fantastische look en feel. Deze onderhoudsgids geeft advies over hoe Silgranit het best kan worden schoongemaakt, van het dagelijkse onderhoud tot de grondige schoonmaak en de verwijdering van vlekken.

De voordelen van een Silgranit spoeltafel

Silgranit spoeltafels van BLANCO vertegenwoordigen de vooruitgang van de klassieke granieten spoeltafel. Het speciale composietmateriaal is voor 80 % gemaakt van het hardste bestanddeel van graniet, waardoor onze spoeltafels bijzonder resistent en krasbestendig zijn. Dit maakt het bijna onmogelijk voor vuil om zich aan het oppervlak te hechten.
Het fantastische gevoel is een andere troef. Dankzij de hoge dichtheid van het graniet voelen de silgranit spoeltafels bijzonder glad en zacht aan. Silgranit spoeltafels zijn uiterst gemakkelijk te onderhouden, terwijl het oppervlak dankzij de hygiënische beschermingsformule antibacteriële eigenschappen heeft. Bovendien zijn de spoeltafels verkrijgbaar in heel wat verschillende kleuren, waarbij het materiaal op de juiste manier wordt geverfd. Dit betekent dat lichte knikjes of vlekken door voeding geen veranderingen in de kleur van uw silgranit spoeltafel veroorzaken. Alleen kalkaanslag kan leiden tot verkleuring, maar die kan in een mum van tijd worden verwijderd.

BLANCO Silgranit spoeltafels zijn de perfecte combinatie van duurzaamheid, onderhoudsgemak, zachtheid, hygiëne en design.

Dagelijks onderhoud van uw granieten spoeltafel

Om vlekken en dagelijkse gebruikssporen van uw spoeltafel te verwijderen, heeft u alleen een spons, wat afwasmiddel en water nodig. Bevochtig de spons lichtjes onder stromend water. Knijp een kleine hoeveelheid afwasmiddel op de zachte kant van de spons. Maak uw granieten spoeltafel schoon door er met de spons in kleine, cirkelvormige bewegingen over te wrijven, waarbij u alleen gebruikmaakt van de zachte kant van de spons. Als u klaar bent, spoelt u de spoeltafel grondig af met zuiver water. Wrijf ten slotte uw spoeltafel droog met een microvezeldoek om kalkaanslag te voorkomen.

Metaalslijtage verwijderen

SILGRANIT spoeltafels zijn extreem hard. Als gevolg daarvan kan het gebruik van metalen voorwerpen zoals potten metaalslijtage veroorzaken – donkere strepen die vooral merkbaar zijn op lichte oppervlakken. U kunt ze makkelijk verwijderen. Doe ook nu weer wat afwasmiddel op een bevochtigde spons, opnieuw op de zachte kant. Wrijf op de spoeltafel met de zachte kant van de spons, in cirkelvormige bewegingen, om de strepen te verwijderen. Spoel uw spoeltafel af met zuiver water en wrijf alle vochtige oppervlakken droog met een microvezeldoek.

Verkleuring verwijderen

Als u uw Silgranit spoeltafel niet schoonmaakt gedurende een lange tijd, zullen zich kalkdeeltjes op het oppervlak verzamelen. Deze afzettingen verzamelen zich meestal rond de mengkraan en op het verlek, omdat borden hier drogen en waterdruppels er verdampen. Terwijl de afgezette kalk gemakkelijk te herkennen is tegen donkere spoeltafels, kan hij aanvankelijk gemakkelijk onopgemerkt blijven op lichtgekleurde spoeltafels. Pas als de kalk verkleurt, bijvoorbeeld als de ooit witte kalk de kleur van een theezakje krijgt, wordt het zichtbaar. Silgranit zelf is volledig kleurvast – het zijn de kalkafzettingen die verkleuren.

Als kalkaanslag of hardnekkige verkleuring zichtbaar is, gebruik dan BLANCO DailyClean+ of zuurhoudende reinigingsmiddelen zoals azijn of citroenzuur om de kalkaanslag te verwijderen. Hardnekkige verkleuringen zijn vlekken die zijn vastgezet op kalk, door het verwijderen van de kalkaanslag zal ook de verkleuring verdwijnen. Besproei het oppervlak van de spoeltafel spaarzaam met BLANCO DailyClean+ of een zuurhoudende reinigingsmiddel en laat deze kort inwerken. Maak vervolgens je spoeltafel schoon met een spons, spoel hem af met water en wrijf het oppervlak droog met een microvezeldoek.

Maandelijkse grondige schoonmaak

Het is het beste om uw Silgranit spoeltafel elke dag schoon te maken, zoals hierboven beschreven, om te voorkomen dat er zich kalkaanslag vormt. Dit zal helpen om verkleuringen te voorkomen, die moeilijker te verwijderen zijn. Bovendien moet u uw BLANCO spoeltafel om de paar maanden een elementaire grondige schoonmaak geven voor het geval er zich ondanks deze inspanningen toch kalk heeft gevormd.

Een keer per jaar, of wanneer u het nodig vindt, wilt u uw Silgranit spoeltafel grondig reinigen. Zorg er allereerst voor dat u de afgezette kalk verwijdert. Daarna volgt de basisreiniging. U kunt elk zacht wasmiddel gebruiken. Sluit hiervoor de afvoer van uw spoelbak. Verdeel het waspoeder of wasgel gelijkmatig in de spoelbak en vul de spoelbak met water dat is verwarmd tot minimaal 60°C. Laat het product minimaal twee uur of idealiter een nacht staan. Laat tot slot de oplossing weglopen, spoel uw bak met schoon water en wrijf droog met een microvezeldoek.

Let op: als u hardnekkig vuil wilt verwijderen, vermijd dan het gebruik van alkalische middelen of afvoerreinigers. Deze stoffen zijn zo agressief dat ze zelfs harde, resistente granietoppervlakken kunnen aantasten.

BLANCO DailyClean+: Met de professionele kalkverwijderaar BLANCO DailyClean+ doet u alles goed: de formule is speciaal aangepast aan de oppervlakken van BLANCO spoelbakken en kranen. Het reinigt zacht maar effectief.

Vragen over Silgranit spoeltafels:

Hoe maakt u Silgranit oppervlakken schoon?

Niets is gemakkelijker dan uw SILGRANIT spoeltafel er elke dag als nieuw uit te laten zien, als u drie eenvoudige reinigingsstappen volgt.

1) Snelle dagelijkse schoonmaak: een snelle dagelijkse routine om uw spoeltafel er goed uit te laten zien.

2) Eenvoudige regelmatige schoonmaak: kalkaanslag is de typische uitdaging voor een spoeltafel. Met deze eenvoudige schoonmaakbeurt houdt u uw Silgranit spoeltafel wekelijks kalkvrij.

3) Grondige reiniging: eens per jaar, of wanneer nodig, wilt u misschien de spoeltafel grondig reinigen, bijvoorbeeld met een vloeibaar afwasmiddel.

Hoe kan ik metalen sporen (bv. van potten) uit mijn Silgranit spoeltafel verwijderen?

Robuust en kleurvast: deze kwaliteiten definiëren uw Silgranit spoeltafel. Dit maakt alle kleine donkere strepen die op uw oppervlakken verschijnen des te opvallender. Die zijn waarschijnlijk veroorzaakt door potten. Maar u hoeft niet in paniek te raken. U kunt zulke tekenen van slijtage in één beweging verwijderen: Uw spoeltafel is immers niet alleen robuust, maar ook uiterst eenvoudig te reinigen. Het enige wat je nodig hebt is een krasvrije schuurspons (we raden de Spontex Polish aan, maar als je die niet hebt, is elke zachte spons voldoende), water, bakolie (bv. zonnebloem of koolzaad) en een microvezeldoek.

Stappen:

  • Maak de spons volledig nat met water.
  • Breng olie aan op de zachte kant van de natte spons.
  • Verwijder de donkere metalen markeringen en lijnen door cirkelvormige bewegingen te maken met de spons.
  • Verwijder het water-/oliemengsel grondig met warm water en droog af met een microvezeldoek.
Hoe kan ik kalk uit mijn Silgranit spoeltafel verwijderen?

Kalk kan een hardnekkig probleem zijn, afhankelijk van waar u woont en de staat van uw waterleidingen. Watervlekken kunnen plotseling verschijnen en afbreuk doen aan de schoonheid van uw keuken. Wat een geluk dat het schoonmaken van uw Silgranit spoeltafel vanzelf gaat. Gebruik citroenzuur, azijn of onze professionele BLANCO DailyClean+. Breng de oplossing aan op de vlekken in de spoeltafel en laat 5 minuten intrekken. Spoel de spoeltafel vervolgens rijkelijk af, maak hem schoon met een spons en wrijf hem ten slotte droog.

Hoe kan ik mijn korfplug schoonmaken?

De korfplug is de geheime held van uw spoeltafel. Hij voorkomt immers dat uw spoeltafel verstopt raakt en zorgt zo voor een perfecte functionaliteit. Na verloop van tijd zal de korfplug echter wat vuil verzamelen, dus moet u hem af en toe een schoonmaakbeurt geven. Daarvoor hoeft u niet eens een speciaal schoonmaakmiddel te kopen.

Hier is onze truc: plaats een theelepel poedervormig vaatwasmiddel op de gesloten korfplug. Giet ong. 250 ml kokend water eroverheen en laat de oplossing werken. Nu borstelen en schrobben (bv. met een afwasborstel) tot de korfplug en het inzetstuk weer glanzen. Open ten slotte de korfplug en neem het inzetstuk eruit. Nu heeft u ruimte om de gatopening in het inzetstuk te reinigen. Als dit ook brandschoon is, plaatst u het inzetstuk opnieuw en spoelt u het af met proper water.

Wat is de eenvoudigste manier om vlekken uit donkere spoeltafels te verwijderen?

Melkachtige vlekken vallen snel op op uw donkere, chique spoeltafel. Kalkaanslag is de schuld, en deze kunnen in ernst variëren, afhankelijk van waar u woont en van uw waterleidingen. Deze vlekken nemen ook graag vuil op zoals koffie en thee, waardoor ze verkleuring veroorzaken. Dit is echter allemaal minder erg dan het klinkt. Als kalkaanslag of hardnekkige verkleuring zichtbaar is, gebruik dan BLANCO DailyClean + of reinigingsmiddelen op zuurbasis (als geconcentreerd citroenzuur of azijnzuur) om de kalkaanslag te verwijderen. Hardnekkige verkleuringen zijn vlekken die zijn vastgehecht aan kalk; door het verwijderen van de kalk verdwijnt ook de verkleuring.

Sproei hiervoor de spoelbak spaarzaam in met BLANCO DailyClean+ of een reinigingsmiddel op zuurbasis en laat dit 5 minuten intrekken. Maak vervolgens je spoeltafel schoon met een spons, spoel hem af met water en wrijf het oppervlak droog met een microvezeldoek.

Opmerking: vermijd agressieve reinigingsmiddelen, d.w.z. sterk bijtende of oplosmiddelhoudende reinigingsmiddelen, aangezien deze zelfs harde, bestendige granieten oppervlakken kunnen aantasten.