Keramische spoeltafels schoonmaken: hoe onderhoudt u keramische oppervlakken?

Perfect schoongemaakte keramische spoeltafel

Keramische spoeltafels worden terecht beschouwd als makkelijk schoon te maken. Ze hebben een glad, hard en volledig afgedekt oppervlak. Dit verhindert dat er vuil en vloeistof in het materiaal terechtkomt. Er zijn echter een paar dingen om rekening mee te houden bij het schoonmaken van keramiek. Om ervoor te zorgen dat uw keramische spoeltafel voor lange tijd mooi en gemakkelijk te onderhouden blijft, adviseren wij drie niveaus van onderhoud – dagelijkse schoonmaak, maandelijkse grondige schoonmaak en het opfrissen van het oppervlak – en geven wij advies over geschikte schoonmaakproducten om te gebruiken. Zo kunt u nog vele jaren van uw BLANCO Keramische spoeltafel genieten!

Wat keramische spoeltafels speciaal maakt

Keramiek is een uiterst resistent materiaal. Het is resistent tegen hitte en kou, maar ook schok- en krasbestendig. Bacteriën hebben geen kans tegen de gladheid van keramische spoeltafeloppervlakken. Vloeistoffen zoals water en olie lopen er heel gemakkelijk af, zodat er zich nauwelijks sporen kunnen vormen. Door deze eigenschappen zien keramische spoeltafels er altijd zeer schoon en goed verzorgd uit. Hun zachte gevoel zorgt er ook voor dat het dagelijkse werk met keramische spoeltafels een waar genoegen is.

Dagelijkse schoonmaak

Het schoonmaken van keramische spoeltafels is uiterst eenvoudig: omdat het materiaal zeer compact is, kunnen er nauwelijks vlekken ontstaan, omdat vuil zich er gewoonweg niet aan kan hechten. Toch moet u uw keramische spoeltafel elke dag een snelle schoonmaakbeurt geven. Alles wat u nodig heeft, is een standaardspons, een beetje afwasmiddel en water. Bevochtig de spons lichtjes onder stromend water. Knijp een kleine hoeveelheid afwasmiddel op de zachte kant van de spons. Verwijder het vuil van uw keramische spoeltafel door de zachte spons in kleine, cirkelvormige bewegingen over het oppervlak te wrijven. Wrijf ten slotte het oppervlak droog met een microvezeldoek. Zoals u merkt, is keramiek heel onderhoudsvriendelijk!

Maandelijkse grondige schoonmaak

Om bijzonder hardnekkige kalkafzettingen te bestrijden, adviseren wij het gebruik van BLANCO CeraCare, een biologische reinigingsmiddel dat speciaal voor keramische oppervlakken werd ontwikkeld. Je moet dit soort grondige schoonmaak elke 3 tot 4 weken doen.
Het gebruik ervan is makkelijk: Dompel de bijgevoegde spons lichtjes in het open CeraCare potje. Maak uw keramische spoeltafel met kleine, cirkelvormige bewegingen schoon. Na het aanbrengen van de CeraCare laat u die enkele minuten inwerken en spoelt u ze vervolgens af met zuiver water. Dit is vooral gemakkelijk als u een uittrekbare sproeikop heeft.

Als uw BLANCO Keramische spoeltafel een PuraPlus oppervlak heeft, moet u dat met regelmatige tussenpozen opfrissen. PuraPlus is een hydrofobe speciale coating van BLANCO. Het vermindert de aanhechting van kalk, wat de dagelijkse schoonmaak vergemakkelijkt. Om dit effect te behouden, adviseren wij de BLANCO PuraPlus set, een twee-componenten onderhoudsproduct dat speciaal ontworpen werd voor PuraPlus keramische oppervlakken.
Breng een beetje PuraPlus starter aan op een microvezeldoek en wrijf het gelijkmatig in de spoeltafel, met kleine, cirkelvormige bewegingen. Droog nu het oppervlak grondig af.
Voor de tweede stap gebruikt u de PuraPlus vloeistof. Schud eventjes de fles en giet vervolgens wat PuraPlus vloeistof op een papieren doekje. Wrijf het met kleine, cirkelvormige bewegingen in de spoeltafel. Laat het nu inwerken voor ca. 10-15 minuten. Wrijf ten slotte het oppervlak droog met een microvezeldoek tot er geen strepen meer overblijven.
Na de behandeling van de spoeltafel met PuraPlus vloeistof, zult u merken hoe het water er recht af glijdt: de vloeistof hecht zich niet langer aan het oppervlak, waardoor er minder kalkaanslag is.

Vermijd deze schoonmaakmiddelen

Hoewel keramische oppervlakken bestand zijn tegen vlekken, dient u zich van het volgende bewust te zijn: Bepaalde schoonmaakmiddelen mogen niet worden gebruikt om keramiek schoon te maken. Daartoe behoren:

  • Schuurmiddelen of -poeder
  • Agressieve, sterk geconcentreerde afvoermiddelen
  • Krachtige schoonmaakmiddelen voor mengkranen en staal
  • Stekelige borstels of stalen sponzen

Alle bovengenoemde zaken kunnen schade aan het oppervlak veroorzaken. Hierdoor kan de spoeltafel zijn glans verliezen en mat worden. Om dit te vermijden, raden wij aan om BLANCO schoonmaak- en onderhoudsproducten te gebruiken, die voor de specifieke eigenschappen van keramiek ontworpen zijn.

Vragen over keramische spoeltafels

Wat maakt een keramische spoeltafel speciaal?

Ze vormen de ultieme synthese van natuur en design, want we maken onze keramische spoeltafels van natuurlijke grondstoffen. Dat betekent dat elke spoeltafel een uniek stuk is - ook de uwe. Elke keer dat u ermee in contact komt, ziet u dat aan de uitstraling. Delicate vormen, smaakvolle accenten en volle kleuren bekoren niet alleen het oog, maar brengen ook magie in het hart van uw keuken.

Dat is vooral te danken aan de deskundigheid en de zorg van onze medewerkers. Ze creëren altijd spoeltafels die aan de hoogste eisen voldoen, met geduld en precisie. Het natuurlijke karakter van keramische spoeltafels geeft ze bepaalde toleranties die we nauwgezet opvolgen en controleren. Onze keramische spoeltafels worden door ons vrijwillig onderworpen aan regelmatige tests door de certificeringscommissie van de Beierse staatskeuringsinstantie (Landesgewerbeanstalt Bayern, LGA). Die komen altijd terug met hetzelfde resultaat: de bevestiging dat u onvoorwaardelijk kunt vertrouwen op onze keramische spoeltafels.

Hoe robuust is een keramische spoeltafel?

Snijden, hakken en verwarmen: het kan er echt heet aan toegaan in uw keuken. En dat zijn precies de momenten waarop uw keramische spoeltafel toont wat hij kan. De hoogwaardige afwerking zorgt ervoor dat hij elke uitdaging aankan, dankzij het harde en robuuste oppervlak dat uw spoeltafel kras- en snijbestendig maakt. Bovendien is hij schokbestendig.

U moet dat echter niet als een uitnodiging opvatten om hem ruw te behandelen. Uitzonderlijk grote en zware voorwerpen mogen niet van een hoogte op het oppervlak vallen. Dat zou zelfs op deze robuuste spoeltafel sporen nalaten.

Zijn keramische spoeltafels makkelijk te reinigen?

Wanneer groenten, vlees en fruit allemaal het ergste hebben gedaan op de keramische spoeltafel, zou je verwachten dat er zoiets als een ramp gebeurd is. Maar u hoeft zich daarover met uw keramische spoeltafel geen zorgen te maken. Het gladde en volledig doorlopende oppervlak zorgt ervoor dat er zich geen vuil op kan nestelen. Bovendien is elke vervuiling die zichtbaar is na lange kooksessies gemakkelijk aan te pakken. Neem gewoon een zachte spons, een beetje afwasmiddel en warm water en veeg het weg. Daarna is een microvezeldoek het beste om het droog te wrijven. Blijf echter ver weg van schuurmiddelen, staalborstels en agressieve schoonmaakmiddelen met chloor. Uw keramische spoeltafel zal die producten niet appreciëren.

Wat gebeurt er als zuren of basen in contact komen met de keramische spoeltafel?

U zult dingen niet slechts half willen doen als het gaat om het schoonmaken van uw huis. Als u uw ruimte brandschoon wilt krijgen, van uw woonkamer tot uw keuken, dan gaat u gebruik maken van schoonmaakmiddelen - standaard huishoudelijke schoonmaakmiddelen, alkalische en zure oplossingen. Uw keramische spoeltafel is behoorlijk vergevingsgezind. Als er per ongeluk zuren of basen in de spoeltafel terechtkomen, kunt u gewoon doorgaan met uw schoonmaakbeurt. Onze spoeltafels zijn immers bestand tegen deze stoffen.

Zijn keramische spoeltafels hittebestendig?

Als u ooit een kokend hete pot pasta van het fornuis heeft moeten halen, dan heeft u zich vast en zeker afgevraagd: "Wel, waar kan ik dit neerzetten?" Uw keramische spoeltafel biedt veel ruimte voor dergelijke situaties. Hij is immers uiterst hittebestendig, zodat hoge temperaturen hem niet kunnen beschadigen. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over verkleuring of verbleking. Sissende pannen en hete potten tot 280°C kunnen gewoon van het fornuis worden gehaald en direct in de spoeltafel worden geplaatst.

Zijn keramische spoeltafels voedselveilig?

Onze keramische spoeltafels zijn niet alleen ideaal voor de dagelijkse afwas, maar bieden ook ruimte om tomaten, vlees en knoflook te hakken. Het materiaal maakt van de spoeltafel de ideale plek voor voedsel. Het gladde, niet-poreuze oppervlak voorkomt dat voedselresten vast komen te zitten.

Lichte vervuiling door snijden, bakken of koken op aangrenzende apparaten is eenvoudig te verhelpen. De spatjes kunnen nog sneller worden verwijderd dan ze erop kwamen: met een zachte spons, een beetje afwasmiddel en warm water. Dat betekent geen onaangename geuren of verkleuringen in uw spoeltafel.

Kunnen de kleuren van een keramische spoeltafel in de loop van de tijd veranderen?

Onze keramische spoeltafels zijn kleurvast. Dat betekent dat u uw spoeltafel in een heldere ruimte of voor een raam kunt plaatsen. Direct zonlicht vormt geen enkel probleem, dus uw spoeltafel behoudt nog jarenlang de kleur van bij de aankoop. Ook zal het standaard huishoudelijk gebruik van uw spoeltafel de kleur niet veranderen.

Als uw spoeltafel veel gebruikt wordt, kan er na verloop van tijd lichte kalkaanslag ontstaan. In combinatie met voedingsmiddelen zoals koffie of rode wijn kan dit een lichte verkleuring veroorzaken. Maar u hoeft niet in paniek te raken: u kunt het probleem in een paar minuten oplossen. Gebruik in dit geval azijnconcentraat of een professioneel biologisch schoonmaakmiddel zoals onze BLANCO Antikalk. U zult al snel merken dat u zich zorgen maakte om niets.

Wat is PuraPlus?

PuraPlus is een speciale deklaag voor onze keramische spoeltafels. Het heeft niet alleen een geweldige naam, maar het maakt het leven in de keuken ook veel gemakkelijker. De afdichtende werking geeft uw spoeltafel een fijnmazig, ononderbroken oppervlak dat ervoor zorgt dat het water er gewoon afvloeit. Dit beschermt haar tegen kalkaanslag, terwijl onzuiverheden nauwelijks kans maken om zich daar te nestelen. Voor u betekent dit een spoeltafel die u elke dag in een paar stappen kunt schoonmaken.

Hoe moet ik mijn keramische spoeltafel schoonmaken?

Als tijdrovende schoonmaakmarathons echt niet uw ding zijn, ga dan maar rustig zitten: uw keramische spoeltafel is zeer onderhoudsvriendelijk. Gebruik gewoon wat warm water en afwasmiddel op een zachte spons en als u daarmee elke dag uw keuken schoonmaakt, blijft ze goed onderhouden. Kalkaanslag kunt u het best vermijden door uw spoeltafel daarna met een microvezeldoek droog te wrijven.

Als u hardnekkig vuil vindt op uw anders vlekkeloos schone spoeltafel, kunt u het best kiezen voor een professioneel schoonmaakmiddel. Met de BLANCO PuraPlus Liquid kunt u de werkbladen die een extra inspanning vragen, vooraf reinigen. Dit schoonmaakmiddel verwijdert kalkaanslag en metaalslijtage, zonder al te belastend te zijn. Snel en eenvoudig. Om ervoor te zorgen dat het water vlot van uw spoeltafel blijft wegspoelen, is het de moeite waard om een verzorgingsproduct als BLANCO CeraCare te gebruiken, dat het oppervlak zowel reinigt als voedt. Hierdoor wordt het oppervlak van uw spoeltafel opnieuw afgedicht. Vermijd schuurmiddelen, agressieve schoonmaakproducten en krassende borstels of stalen sponzen. Die zullen de onaangetaste oppervlakken beschadigen. Bovendien kunnen ze ervoor zorgen dat de spoeltafel zijn mooie glans verliest.

Hoe kan ik mijn korfplug schoonmaken?

De korfplug is de geheime held van uw spoeltafel. Hij voorkomt immers dat uw spoeltafel verstopt raakt en zorgt zo voor een perfecte functionaliteit. Na verloop van tijd zal de korfplug echter wat vuil verzamelen, dus moet u hem af en toe een schoonmaakbeurt geven. Daarvoor hoeft u niet eens een speciaal schoonmaakmiddel te kopen.

Hier is onze truc: plaats een theelepel poedervormig vaatwasmiddel op de gesloten korfplug. Giet ong. 250 ml kokend water eroverheen en laat de oplossing werken. Nu borstelen en schrobben (bv. met een afwasborstel) tot de korfplug en het inzetstuk weer glanzen. Open ten slotte de korfplug en neem het inzetstuk eruit. Nu heeft u ruimte om de gatopening in het inzetstuk te reinigen. Als dit ook brandschoon is, plaatst u het inzetstuk opnieuw en spoelt u het af met proper water.

Zijn de gaten voor mengkranen al geslagen of in de spoeltafels geboord?

Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat u volledig uitgerust bent, dus bijna al onze roestvrij stalen en keramische spoeltafels zijn voorzien van een uitgeslagen kraangat (behalve onze omkeerbare spoeltafels zonder automatische bediening en onze TOP spoeltafels). Dit betekent dat u geen extra werk hoeft te doen voor de installatie. Sommige Silgranit spoeltafels worden aan de onderkant gefreesd. U hoeft alleen maar door de voorgefreesde gaten te kloppen.

Hoe het uit te voeren: plaats eerst de spoeltafel in een stabiele drager. Neem nu een drevel en plaats die in het midden van de markering. Gebruik een hamer om de gaten voor de mengkraan, de afwasmiddeldispenser en de automatische bediening te maken, zonder kracht uit te oefenen op de drevel zelf. Sla dan voorzichtig de rest van de stukken uit hun gemarkeerde gaten. Haal nu een vijl en vijl het gat tot de juiste grootte. Het kan nodig zijn om dit te doen als het gat de grootte heeft van het voorbereidende frezen. Nu valt er nog maar één ding te doen: uw mengkraan installeren en u bent vertrokken.

Wat is de eenvoudigste manier om vlekken uit donkere spoeltafels te verwijderen?

Melkachtige vlekken kunnen al snel op uw stijlvolle donkere spoeltafel verschijnen. Die worden veroorzaakt door kalkaanslag, die van plaats tot plaats en afhankelijk van de toestand van uw waterleidingen enorm kan variëren. Dergelijke vlekken nemen ook afzettingen op van substanties als thee of koffie en zijn dus verantwoordelijk voor verkleuring. Maar dit is allemaal niet zo erg als het klinkt. Gelukkig kan BLANCO Antikalk, een klein beetje schoonmaakmiddel op basis van azijn of verdund citroenzuur en warm water u te hulp schieten. De kalk zal oplossen als u uw keukenspoeltafel grondig reinigt met deze producten.

Als u niet voortdurend met vlekken te maken wilt hebben, droog uw spoeltafel dan af met een microvezeldoekje na elk gebruik. Door dit te doen wordt eerst en vooral de kalkaanslag zelf voorkomen.