Keramische spoeltafels schoonmaken: hoe onderhoudt u keramische oppervlakken?

Hoe keramische spoelbakken schoonmaken?
play

Keramische spoeltafels worden terecht beschouwd als makkelijk schoon te maken. Ze hebben een glad, hard en volledig afgedekt oppervlak. Dit verhindert dat er vuil en vloeistof in het materiaal terechtkomt. Er zijn echter een paar dingen om rekening mee te houden bij het schoonmaken van keramiek. Om ervoor te zorgen dat uw keramische spoeltafel voor lange tijd mooi en gemakkelijk te onderhouden blijft, adviseren wij drie niveaus van onderhoud – dagelijkse schoonmaak, maandelijkse grondige schoonmaak en het opfrissen van het oppervlak – en geven wij advies over geschikte schoonmaakproducten om te gebruiken. Zo kunt u nog vele jaren van uw BLANCO Keramische spoeltafel genieten!

Wat keramische spoeltafels speciaal maakt

Keramiek is een uiterst resistent materiaal. Het is resistent tegen hitte en kou, maar ook schok- en krasbestendig. Bacteriën hebben geen kans tegen de gladheid van keramische spoeltafeloppervlakken. Vloeistoffen zoals water en olie lopen er heel gemakkelijk af, zodat er zich nauwelijks sporen kunnen vormen. Door deze eigenschappen zien keramische spoeltafels er altijd zeer schoon en goed verzorgd uit. Hun zachte gevoel zorgt er ook voor dat het dagelijkse werk met keramische spoeltafels een waar genoegen is.

Indrukwekkende keramische spoeltafels

ETAGON 500 U in Keramik
PALONA 6 in Keramik
SUBLINE 350/150 U in Keramik
Microvezeldoek voor het reinigen van een keramische spoelbak

Dagelijkse schoonmaak

Het schoonmaken van keramische spoeltafels is uiterst eenvoudig: omdat het materiaal zeer compact is, kunnen er nauwelijks vlekken ontstaan, omdat vuil zich er gewoonweg niet aan kan hechten. Toch moet u uw keramische spoeltafel elke dag een snelle schoonmaakbeurt geven. Alles wat u nodig heeft, is een standaardspons, een beetje afwasmiddel en water. Bevochtig de spons lichtjes onder stromend water. Knijp een kleine hoeveelheid afwasmiddel op de zachte kant van de spons. Verwijder het vuil van uw keramische spoeltafel door de zachte spons in kleine, cirkelvormige bewegingen over het oppervlak te wrijven. Wrijf ten slotte het oppervlak droog met een microvezeldoek. Zoals u merkt, is keramiek heel onderhoudsvriendelijk!

BLANCO DailyClean+

Regelmatige schoonmaak

Bij lichte kalkaanslag en vervuiling adviseren wij regelmatig gebruik van onze professionele kalkreiniger BLANCO DailyClean+. Met weinig moeite laat hij je keramische spoelbak weer glanzen.

dailyclean+
BLANCO DeepClean Ceramic

Maandelijkse grondige schoonmaak

Om bijzonder hardnekkige kalkaanslag of metaalslijtage tegen te gaan, wordt een grondige reiniging met BLANCO DeepClean Keramiek, een speciale reiniger voor keramische oppervlakken, aanbevolen. Een dergelijke dieptereiniging moet altijd worden uitgevoerd wanneer de vervuiling niet meer kan worden verwijderd met een regelmatige reiniging.

Het gebruik ervan is makkelijk: strooi het poeder op een vochtige spons en breng het aan. Op horizontale oppervlakken kan het poeder ook direct worden gestrooid. Werk het poeder vervolgens in met een vochtige spons en veeg de spoelbak vervolgens schoon met een vochtige doek. Eventuele resten kunnen worden afgespoeld met schoon water en een beetje afwasmiddel. Wrijf tenslotte droog met een microvezeldoek.

Deep Clean

Vermijd deze schoonmaakmiddelen

Hoewel keramische oppervlakken bestand zijn tegen vlekken, dient u zich van het volgende bewust te zijn: Bepaalde schoonmaakmiddelen mogen niet worden gebruikt om keramiek schoon te maken. Daartoe behoren:

  • Schuurmiddelen of -poeder
  • Agressieve, sterk geconcentreerde afvoermiddelen
  • Krachtige schoonmaakmiddelen voor mengkranen en staal
  • Stekelige borstels of stalen sponzen

Alle bovengenoemde zaken kunnen schade aan het oppervlak veroorzaken. Hierdoor kan de spoeltafel zijn glans verliezen en mat worden. Om dit te vermijden, raden wij aan om BLANCO schoonmaak- en onderhoudsproducten te gebruiken, die voor de specifieke eigenschappen van keramiek ontworpen zijn.

Vragen over keramische spoeltafels

Zijn keramische spoeltafels makkelijk te reinigen?

Wanneer groenten, vlees en fruit allemaal het ergste hebben gedaan op de keramische spoeltafel, zou je verwachten dat er zoiets als een ramp gebeurd is. Maar u hoeft zich daarover met uw keramische spoeltafel geen zorgen te maken. Het gladde en volledig doorlopende oppervlak zorgt ervoor dat er zich geen vuil op kan nestelen. Bovendien is elke vervuiling die zichtbaar is na lange kooksessies gemakkelijk aan te pakken. Neem gewoon een zachte spons, een beetje afwasmiddel en warm water en veeg het weg. Daarna is een microvezeldoek het beste om het droog te wrijven. Blijf echter ver weg van schuurmiddelen, staalborstels en agressieve schoonmaakmiddelen met chloor. Uw keramische spoeltafel zal die producten niet appreciëren.

Hoe moet ik mijn keramische spoeltafel schoonmaken?

Als tijdrovende schoonmaakmarathons echt niet uw ding zijn, ga dan maar rustig zitten: uw keramische spoeltafel is zeer onderhoudsvriendelijk. Gebruik gewoon wat warm water en afwasmiddel op een zachte spons en als u daarmee elke dag uw keuken schoonmaakt, blijft ze goed onderhouden. Kalkaanslag kunt u het best vermijden door uw spoeltafel daarna met een microvezeldoek droog te wrijven.

Als u hardnekkig vuil vindt op uw anders vlekkeloos schone spoeltafel, kunt u het best kiezen voor een professioneel schoonmaakmiddel. Met de BLANCO DailyClean+ kunt u de werkbladen die een extra inspanning vragen, vooraf reinigen. Dit schoonmaakmiddel verwijdert kalkaanslag en metaalslijtage, zonder al te belastend te zijn. Snel en eenvoudig. Om ervoor te zorgen dat het water vlot van uw spoeltafel blijft wegspoelen, is het de moeite waard om een verzorgingsproduct als BLANCO DeepClean Keramiek te gebruiken, dat het oppervlak zowel reinigt als voedt. Hierdoor wordt het oppervlak van uw spoeltafel opnieuw afgedicht. Vermijd schuurmiddelen, agressieve schoonmaakproducten en krassende borstels of stalen sponzen. Die zullen de onaangetaste oppervlakken beschadigen. Bovendien kunnen ze ervoor zorgen dat de spoeltafel zijn mooie glans verliest.

Kunnen de kleuren van een keramische spoeltafel in de loop van de tijd veranderen?

Onze keramische spoeltafels zijn kleurvast. Dat betekent dat u uw spoeltafel in een heldere ruimte of voor een raam kunt plaatsen. Direct zonlicht vormt geen enkel probleem, dus uw spoeltafel behoudt nog jarenlang de kleur van bij de aankoop. Ook zal het standaard huishoudelijk gebruik van uw spoeltafel de kleur niet veranderen.

Als uw spoeltafel veel gebruikt wordt, kan er na verloop van tijd lichte kalkaanslag ontstaan. In combinatie met voedingsmiddelen zoals koffie of rode wijn kan dit een lichte verkleuring veroorzaken. Maar u hoeft niet in paniek te raken: u kunt het probleem in een paar minuten oplossen. Gebruik in dit geval azijnconcentraat of een professioneel biologisch schoonmaakmiddel zoals onze BLANCO DailyClean+. U zult al snel merken dat u zich zorgen maakte om niets.

Hoe kan ik mijn korfplug schoonmaken?

De korfplug is de geheime held van uw spoeltafel. Hij voorkomt immers dat uw spoeltafel verstopt raakt en zorgt zo voor een perfecte functionaliteit. Na verloop van tijd zal de korfplug echter wat vuil verzamelen, dus moet u hem af en toe een schoonmaakbeurt geven. Daarvoor hoeft u niet eens een speciaal schoonmaakmiddel te kopen.

Hier is onze truc: plaats een theelepel poedervormig vaatwasmiddel op de gesloten korfplug. Giet ong. 250 ml kokend water eroverheen en laat de oplossing werken. Nu borstelen en schrobben (bv. met een afwasborstel) tot de korfplug en het inzetstuk weer glanzen. Open ten slotte de korfplug en neem het inzetstuk eruit. Nu heeft u ruimte om de gatopening in het inzetstuk te reinigen. Als dit ook brandschoon is, plaatst u het inzetstuk opnieuw en spoelt u het af met proper water.

Wat is de eenvoudigste manier om vlekken uit donkere spoeltafels te verwijderen?

Melkachtige vlekken kunnen al snel op uw stijlvolle donkere spoeltafel verschijnen. Die worden veroorzaakt door kalkaanslag, die van plaats tot plaats en afhankelijk van de toestand van uw waterleidingen enorm kan variëren. Dergelijke vlekken nemen ook afzettingen op van substanties als thee of koffie en zijn dus verantwoordelijk voor verkleuring. Maar dit is allemaal niet zo erg als het klinkt. Gelukkig kan BLANCO DailyClean+, een klein beetje schoonmaakmiddel op basis van azijn of verdund citroenzuur en warm water u te hulp schieten. De kalk zal oplossen als u uw keukenspoeltafel grondig reinigt met deze producten.

Als u niet voortdurend met vlekken te maken wilt hebben, droog uw spoeltafel dan af met een microvezeldoekje na elk gebruik. Door dit te doen wordt eerst en vooral de kalkaanslag zelf voorkomen.