Hoe comfortabele mengkranen met één hendel het werk in de keuken vergemakkelijken

Hoe comfortabele mengkranen met één hendel het werk in de keuken vergemakkelijken

Mengkranen met één hendel zijn een onmisbaar kenmerk van moderne keukens. Met één greep kun je zowel de watertemperatuur als het debiet regelen. Dat is praktisch en bespaart je tijd en water. Ervaar de andere voordelen van mengkranen met één hendel, welke rol het keramische patroon speelt en hoe je de bedieningshendel het beste kunt positioneren.

Voordelen van mengkranen met één hendel

Mengkranen met één hendel worden steeds populairder. Je kunt zowel het waterdebiet als de temperatuur met slechts één hand instellen. Dit plaatst deze mengkraan een trapje hoger dan de traditionele mengkraan met dubbele hendel. En de eenvoudige bediening is niet het enige voordeel.

Mengkranen met dubbele hendel zijn ook minder efficiënt dan mengkranen met één hendel.

Hoewel de mengkraan met één hendel in de jaren 1940 werd uitgevonden voor keukengebruik, duurde het tientallen jaren voordat ze echt opgang maakte. In sommige landen, zoals Ierland, is de mengkraan met dubbele hendel nog steeds overal te vinden, met een draaiknop voor warm water en een andere voor koud water. De gebruiker zou het water op de gewenste temperatuur en stroming krijgen door de twee draaiknoppen een beetje of veel open te draaien. Dit verliep moeizaam en kostte tijd.

De SOLENTA-S Senso mengkraan met één hendel kan eenvoudig geactiveerd worden met je onderarm of de rug van je hand.

Eenvoudige bediening

De mengkraan met één hendel lost al deze keukenproblemen op. De temperatuur kan eenvoudig en variabel worden ingesteld met de in het midden geplaatste hendel, langs het horizontale vlak. Door de hendel verticaal te bewegen kan de waterdruk eenvoudig worden aangepast. Een aan de zijkant geplaatste mengkraan werkt precies omgekeerd. Last but not least hoef je maar één hand te gebruiken voor de bediening! Dit is bijzonder praktisch, want je houdt nog steeds servies in je andere hand. En als beide handen vol hangen met voedselresten van een maaltijdbereiding, is het ook gemakkelijk om je mengkraan met één hendel te activeren met je onderarm of de rug van je hand. Moderne sensor mengkranen zoals SOLENTA-S Senso gaan nog een stap verder met een contactloze bediening.

Ontdek SOLENTA

Minder waterverbruik

Mengkranen met één hendel gebruiken veel minder water dan mengkranen met een dubbele hendel. Omdat het minder tijd kost om de temperatuur in te stellen, komt er minder ongebruikt water in de afvoer terecht met een mengkraan met één hendel. Dit is goed nieuws voor het milieu – en voor je waterrekening!

Groot scala aan designs

Last but not least: Er is vaak een breed scala aan looks voor mengkranen met één hendel. Omdat ze zo overvloedig zijn, is er een breed scala aan modellen, designs en stijlen. Zo kun je de juiste mengkraan met één hendel kiezen voor bijna elke keukenstijl, of het nu gaat om een minimalistische, industriële of landelijke stijl.

Het keramische patroon is het middelpunt van een mengkraan met één hendel.

Hoe het keramische patroon werkt

Om ervoor te zorgen dat de mengkranen met één hendel optimaal gebruik kunnen maken van de bovengenoemde voordelen, hebben ze op de eerste plaats één onderdeel nodig: het keramische patroon in de mengkraan. Zo kan de verhouding koud en warm water met slechts één enkele hendel worden geregeld.
Het geheel werkt als volgt: Het keramische patroon bestaat uit twee keramische schijven, elk met drie gaten: een voor koud water, een ander voor warm water en het derde voor een gemengde stroming.

De hendel bevestigen

Voor een optimaal keukencomfort moet je rekening houden met de positie van de hendel bij de installatie van je mengkraan met één hendel. Het type mengkraan en je persoonlijke voorkeur spelen hierbij een belangrijke rol.

De mengkraan met een middelhoge bedieningshendel is zowel voor links- als rechtshandigen geschikt.

Enkelvoudige kraan met middelhoge bedieningshendel:

Bij een enkelvoudige mengkraan komt de hele kraan slechts via één gat uit het werkblad. Dit betekent dat de bedieningshendel een gecombineerde eenheid met de uitloop vormt. Vaak ligt de hendel in het midden boven de kraan, bv. AMBIS. In dit geval is de bedieningshendel aan beide zijden goed bereikbaar en daarom is deze mengkraan een goede oplossing voor keukens die door links- en rechtshandigen worden gebruikt.

Ontdek AMBIS
Met LINUS kan de bedieningshendel worden bevestigd volgens de manier waarop jij hem gebruikt.

Enkelvoudige mengkranen met zijdelingse bedieningshendel:

Er zijn ook enkelvoudige mengkranen waarbij de hendel naar links of rechts afloopt van de mengkraan, bv. LINUS. Deze mengkranen zijn bijzonder geschikt voor huishoudens waar de keukentaken meestal door dezelfde persoon worden uitgevoerd. Linkshandigen kunnen de keukentaken bijvoorbeeld comfortabeler maken door de hendel aan 'hun' kant te bevestigen.

Ontdek LINUS
De BLANCOCULINA-S Duo is een mengkraan met aparte bedieningshendel.

Mengkraan met aparte bedieningshendel

Een mengkraan met aparte bedieningshendel is een geweldige oplossing voor mensen die van een flexibele positionering houden. Omdat de bedieningshendel uit een tweede gat los van de kraan uit het werkblad komt, kan hij, zoals bij BLANCOCULINA-S Duo, links of rechts van de kraan worden gemonteerd. Het is ook mogelijk om de hendel aan de voorkant van de spoelbak te installeren – een handige optie voor bijvoorbeeld gebruikers met een beperkte mobiliteit. Last but not least overtuigt de uitvoering met aparte bedieningshendel ook door haar opvallende, vooruitstrevende design.

Ontdek BLANCOCULINA

Onze aanbeveling:

Voordat je beslist of je een enkelvoudige mengkraan wilt kopen of een mengkraan met aparte bedieningshendel, moet je eerst nadenken over hoe je die gaat gebruiken. Zo ben je er zeker van dat je nog vele jaren plezier zult hebben van je praktische mengkraan met één hendel.

Ontdek ons aanbod aan modellen!

Wil je genieten van de vele voordelen van moderne mengkranen met één hendel in je keuken, met een comfortabele bediening, een lager waterverbruik en een geweldige designkeuze? Ontdek nu dan meer over kwaliteitsvolle oplossingen voor mengkranen van BLANCO!

Heb je nog andere vragen over het onderhoud van je praktische BLANCO mengkraan met één hendel? Neem dan contact op met onze vriendelijke klantenservice. Wij helpen je graag verder!